Kom i gang

Er det første gang, du skal lytte til en podcast? Læs her, hvordan du kommer i gang med at lytte til og abonnerer på vores podcast.

Læs også hvad alle ordene i podcastuniverset betyder.

Sådan kommer du i gang

Du kan lytte til podcasts fra din smartphone, tablet eller computer. Det eneste, du har brug for, er en app til at afspille podcasts med.

Hvis du har et Apple produkt, så har du allerede appen ‘Podcast’. Den ser således ud:

iPhone Podcast ikon

Har du et Android produkt, så find appen ‘Google Podcasts’ i Google Play. Den ser således ud:

Google Podcast app ikon

Uanset om du er til Apple eller Android kan du finde podcasten på Spotify. 

Uanset hvilken app du bruger, kan du her søge efter vores podcasts.

Skriv Rubæk og Eckersberg i søgefeltet, så kommer vores podcast frem. Klik på den. Den ser således ud:

 

Rubæk og Eckersberg podcast ikon

 

Nu kan du se forskellige episoder og afspille dem ved at klikke på afspil-symbolet.

Hvis du vil være sikker på at høre alle vores fremtidige episoder, så klik på ‘Abonner’.

God SEO-karma

Du kan hjælpe os med at udbrede podcasten ved at dele den og derved gøre opmærksom på den. 

Hvis du kan lide en podcast, kan du sende et meget værdifuldt ‘tak’ tilbage ved at abonnere, vurdere og anmelde podcasten. Det giver god SEO-karma. SEO er en forkortelse for Search Engine Optimization, og god SEO-karma er alt det, der positivt påvirker søgeresultatet på Google.

Du hjælper os ved at:

 • Abonnere på vores podcast
 • Vurdere og/eller anmelde vores podcast i iTunes
 • Anbefal podcasten i din smartphone app

 

Såsan abonnerer du på podcasten:

 • Gå på i din podcast app
 • Vælge produktet Podcast
 • Søg efter ‘Rubæk og Eckersberg’
 • Klik på ‘Abonner’

Sådan vurderer og anmelder du podcasten i iTunes:

 • Gå på iTunes
 • Vælg produktet Podcast
 • Søg efter ‘Rubæk og Eckersberg’
 • Klik på fanen: ‘Vurderinger og anmeldelser’
 • Marker stjerner ved ‘Din vurdering’ (du hjælper os kun med 4 eller 5 stjerner!)
 • Klik på ‘Skriv en anmeldelse’ (du hjælper os kun, hvis du skriver noget pænt!)

 

Sådan anbefaler du podcasten i din smartphone app:

 • Åben podcast appen på din smartphone. Ikonet ser ud som neden for
 • Søg efter ‘Rubæk og Eckersberg’ og klik dig ind på den
 • Scroll ned til bunden af siden og marker stjerner ved ‘Vurder’ (du hjælper os kun med 4 eller 5 stjerner!)
 • Klik på ‘Skriv en anmeldelse’ (du hjælper os kun, hvis du skriver noget pænt!)

Hvad betyder det?

Abonnent
Du kan abonnere på vores podcast. Hvis du er abonnent, så får du automatisk nye episoder downloadet til din podcast-app. Det er nemt, og så går du ikke glip af noget! Du kan se ovenfor, hvordan du bliver abonnent.

Breaker
En breaker et mellemspil i en podcast. I vores podcast er det et lille stykke musik, som kommer ind mellem vores samtaler. 

Embedded player
En embedded player er en lydafspiller, som er placeret (indlejret) på en hjemmeside. Fx har vi vores episoder liggende i en embeddet player her på dette site, og vi har også begge to vores episoder liggende på vores egne hjemmesider: Mindset4it og IntoLearning. Det gør det muligt at lytte til vores podcasts fra vores hjemmesider – du behøver altså ikke skulle omkring en podcast app.

Episode
En episode er betegnelsen for de enkelte lydoptagelser, som tilsammen udgør en podcast.

Episodisk eller seriel podcast
En podcast kan være episodisk eller seriel. En episodisk podcast er emneorienteret, og du behøver ikke høre episoderne i en bestemt rækkefølge. En seriel podcast er en fortløbende fortælling, der hænger sammen. Her kan episoderne sammenlignes med kapitlerne i en skønlitterær bog. Rubæk og Eckersberg er en episodisk podcast.

Hosting
Vores lydfiler (episoder) ligger på en server hos hostingfirmaet Castos. Det gør det muligt, at du og mange andre samtidig kan lytte til den. Når du henter podcasten i en app, så er det bare et link til podcasten, som altså ligger på en server. Det betaler man for, og det kaldes en hosting-aftale.

Jingle
En jingle er en indledning, afslutning eller et mellemspil (en breaker), som er genkendeligt. I vores podcast indleder vi med et musikstykke, som vi taler ind over, og vi afslutter med at fortælle lidt om selve podcasten. Begge dele gør vi på samme måde hver gang, så det er genkendeligt.

Podcast
En podcast kan sammenlignes med en radioudsendelse, som du kan høre, når du vil. En podcast kan være en enkelt lydoptagelse, men for det meste er det en række lydoptagelser eller episoder med en rød tråd.

Podcast app
En podcast app er et program til din smartphone, tablet eller computer, hvorfra du kan håndtere dine podcasts. Du kan finde podcasts, og du kan lytte til, abonnere på og anmelde podcasts via appen. Podcast appen kaldes også et podcastbibliotek.

On demand
On demand betyder når du vil eller når det passer dig. Podcast er netop kendetegnet ved, at du kan få dem on demand. Begrebet bruges bredt og fx også om de tv-udsendelser og film, som du kan se, når du vil.

RSS-feed
RSS-feed betyder ’Really Simple Syndication’ eller ’let opdateringsstrøm’. Det er en tjeneste, hvis funktion er løbende at scanne udvalgte hjemmesider for dig og giver dig relevante nyheder (dem du abonnerer på) i helt kort form. Du kan fx få nyheden om, at vi har udgivet en ny podcastepisode. Typisk vil du få en titel, et resume og et link til episoden.

Show notes
Show notes er fx episodebeskrivelsen i iTunes og Googles Podcast apps, der fortæller, hvad en episode handler om, og her kan du også finde fx links til referencer, ressourcer m.m.

 

Rubæk & Eckersberg

Lyt Nu!

En podcast for dig, som vil i gang med online kurser og interesserer dig for læring og uddannelse i en digital tidsalder.